turun-lampotekniikka-logo-60x60

Ilmalämpöpumpun asennus kesätyöntekijän silmin

Miltä ilmalämpöpumpun asennus näyttää ulkopuolisen silmin? Kia oli mukana asennuspäivän hommissa ja kirjoitti näkemästään.

Päivän ohjelma oli ilmalämpöpumpun asennuskeikalle mukaan lähtö. Työpäivä kuitenkin alkoi hallilta, jossa valmisteltiin auto keikkaa varten. Autoon pakattiin kaikki tarvittavat työkalut sekä muut varusteet, jonka jälkeen haettiin vielä tukulta se tärkein: itse lämpöpumppu. Sisä- ja ulkoyksikkö autoon ja menoksi.

Kohteena oli omakotitalo Turun Hirvensalossa, jossa kesäkuun helteet olivat piinanneet asukkaitaan. Asennuksesta oli sovittu noin viikko aiemmin ja nyt asentaja pääsi tositoimiin. Tälle keikalle asentamaan lähti Kasperi ja itse lähdin mukaan seuraamaan asennusta. Valmiiksi asennettuja ja toiminnassa olevia lämpöpumppuja olin nähnyt ennenkin, mutta nyt oli aika nähdä minkälainen työ todella on niiden takana.

Ilmalämpöpumppu löytää paikkansa

Perillä kohteessa aloitettiin käymällä läpi asennettavan laitteen tuleva paikka. Muutama hylly jouduttiin siirtämään pois, jotta työ pystyttiin tekemään. Näin sivusta katsojan ja kokemattoman mielestä oli outoa olla jonkun muun kodissa, mutta tässä työssä se kuuluu asiaan ja on lähes päivittäistä. Valmistelujen jälkeen haettiin autosta kaikki varusteet sekä asennettava laite. 

Työ aloitettiin sisällä ja myöhemmin jatkettiin ulkona. Ensimmäisenä seinään porattiin kiinni metallinen levy, jonka jälkeen Kasperi porasi reiän koko seinän läpi. Minulle tuli jälleen outo fiilis, täällä me ollaan jonkun kodissa ja porataan heidän seiniinsä reikiä! Mutta se kuuluu asiaan ja tiesin että se tulisi olemaan osa työtä.

Asennuksessa oli selkeät vaiheet, jotka tekivät työstä järjestelmällistä. Tarkkana piti olla, sillä mikään ei saa mennä väärin. Kaikki vaiheet tulevat asentajalla ulkomuistista. Mielenkiintoista oli se, kun jokainen pieni johto kiinnitettiin oikeaan paikkaan ihan tuosta vain. Kun ne saatiin valmiiksi, sisäyksikkö nostettiin paikoilleen. Putket pujotettiin seinästä läpi siinä samalla. Laitteen paikka oli suhteellisen korkealla. Oli jännittävää katsoa, kun Kasperi kiipesi tikkaat ylös lämpöpumppu pään päällä ja ylös päästyään otti sen syliin ja asetti paikoilleen.

Ilmalämpöpumpun asennus jatkuu ulkona

Taukoja ei pidetty, vaan seuraavaksi haettiin ulkoyksikön asennukseen tarvittavat vehkeet ja työskentely jatkui ulkona. Säästyimme sateelta, vaikka pilvinen päivä olikin. Sisältä tulleisiin putkiin liitettiin pidempi pätkä putkea ja koko putkisetti piilotettiin siististi kourun sisään.

Seuraavaksi ulkoyksikön jalusta koottiin, jonka jälkeen itse laite saatiin paikalleen. Putket liitettiin koneeseen jonka jälkeen siirryttiin hetkeksi takaisin sisälle. Sieltä porattiin pieni reikä lattianrajaan, josta vietäisiin sähköä ulkoyksikköön. Sisäyksikkö saa sähköä ulkoyksiköstä, joten sisällä ei tarvinnut laittaa johtoa laitteesta pistokkeelle.

Tässä kohtaa asennus alkoi olla loppumetreillä ja oli siivouksen vuoro. Työkalut ja roskat vietiin autoon ja sitten mentiin sisälle siivoamaan. Imuroitiin ja vietiin asennuksen jäljiltä syntyneet roskat pois. Tässä osassa minäkin sain osallistua. Viimeinen silaus oli kuitenkin vielä jäljellä, sillä ilmalämpöpumpun toimivuus piti tietenkin tarkistaa. Kun lopputarkastus oli tehty ja kaikki oli valmista, oli asennuskeikka saatu maaliin.

Päivä oli mielenkiintoinen ja opin paljon uutta. Hauskaakin oli, mutta en halunnut häiritä työskentelyä liialla rupattelulla. Työ ei ollut nopeaa eikä kiireellistä, vaan huolellista etenemistä kohti vaadittua lopputulosta.