turun-lampotekniikka-logo-60x60

Ilmavesilämpöpumpulla jopa puolet pienempi lämmityslasku

Ilmavesilämpöpumppu kasvattaa suosiotaan hurjaa vauhtia. Merkittävin syy suosion kasvuun on se, että laitteella voidaan pienentää energialaskua jopa puolella verrattuna öljy- tai sähkölämmitykseen.

Jos kodin tai kiinteistön aikaisempi energialasku on ollut 2 500 euroa vuodessa, kustannukset ilmavesilämpöpumpun asennuksen jälkeen ovat yleensä noin 1 250 euron luokkaa. Säästöön vaikuttaa mm. lämpöpumpun oikea mitoitus ja lämmönjakojärjestelmä.

Mihin ilmavesilämpöpumppu soveltuu?

Ilmavesilämpöpumppu soveltuu kohteisiin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä ja lämmönjako hoituu joko lattian tai pattereiden kautta. Ilmavesilämpöpumppu voidaan asentaa vesikiertoisen sähkölämmityksen tai öljylämmityksen rinnalle tai niiden tilalle. Laite sopii yhtä lailla niin pientaloihin, rivi- ja kerrostaloihin, teollisuushalleihin, varastorakennuksiin kuin isoihin liikekiinteistöihinkin. Ilmavesilämpöpumpulla voidaan kiinteistön lämmitysveden lisäksi lämmittää myös käyttövesi noin +50°C asteiseksi, lisälämpö tuotetaan varajärjestelmän sähkövastuksella tai vanhalla lämmitysjärjestelmällä.

Miten ilmavesilämpöpumppu toimii?

Ilmavesilämpöpumppu tuottaa lämpöä siirtämällä lämpöenergiaa ulkoilmasta veteen. Ilmavesilämpöpumppulämmityksessä tarvitaan ainoastaan auringon lämmittämää puhdasta ilmaa, vettä ja tekniikkaa. Lämmitetty vesi johdetaan talon vesikiertoiseen keskuslämmitykseen. Yleensä vanhaan lämmönjakoverkkoon ei tarvitse koskea urakan yhteydessä. Vanha lämmönlähde korvataan uudella järjestelmällä, tai vanha järjestelmä hyödynnetään ilmavesilämpöpumpun rinnalla lisälämmönlähteenä.

Mistä laitteisto koostuu?

Ilmavesilämpöpumpun laitteisto koostuu ulko- ja sisäyksiköstä. Mikäli ilmavesilämpöpumppu toimii päälämmönlähteenä, sisäyksikkö on suunnilleen jääkaappipakastimen kokoinen. Jos ilmavesilämpöpumppu hankitaan lisälämmitysratkaisuksi, sisäyksikkö on huomattavasti pienempi, suunnilleen sähkökaapin kokoinen. Sisäyksikön voi sijoittaa esimerkiksi pannuhuoneeseen tai kodinhoitohuoneeseen.

Riittääkö ilmavesilämpöpumpun teho pakkasilla?

Kovimmilla pakkasilla ilmavesilämpöpumppu tarvitsee tuekseen varajärjestelmän. Varajärjestelmä otetaan käyttöön, kun ulkolämpötila laskee alle 20 pakkasasteen. Yleensä varajärjestelmänä toimii järjestelmään integroitu sähkövastus. Uudiskohteissa ilmavesilämpöpumppu voidaan asentaa ainoaksi lämmitysjärjestelmäksi, jolloin varalämmitysjärjestelmänä käytetään ilmavesilämpöpumpun omia sähkövastuksia. Lisälämmön kustannus vuositasolla normaalikokoisissa omakotitaloissa on noin 150 euron luokkaa, riippuen pakkasjakson pituudesta.

Kuinka paljon ilmavesilämpöpumppu maksaa?

Ilmavesilämpöpumpun hankintakustannukset asennettuna kotiin tai pieneen kiinteistöön ovat noin 8 000–15 000 euroa. Kotitalousvähennysten jälkeen nettokustannukseksi jää noin 7 000–13 000 euroa. Investoinnin takaisinmaksuaika on yleensä noin 5–7 vuotta. Vastaavasti maalämpöpumpun hankintahinta on asennettuna noin 15–25 000 euroa. Maalämpöpumpun laskennallinen takaisinmaksuaika on noin 7–10 vuotta.

Ilmavesilämpöpumpun halvempi hankintahinta maalämpöpumppuun verrattuna johtuu siitä, että ilmavesilämpöpumppu ei tarvitse maalämmön tapaan porakaivoa ja lämmönkeruuputkistoa. Ilmavesipumppu sopii näin ollen myös sellaisiin kohteisiin, joissa maaperä ei mahdollista kaivon poraamista ja keruupiirin asentamista. Ilmavesilämpöpumppu on hyvä ratkaisu myös silloin, kun tontti on pieni ja kallioperä syvällä. Peruskallion ollessa syvällä myös maalämpöpumpun hinta nousee huomattavasti.