turun-lampotekniikka-logo-60x60

Kuinka paljon ilmalämpöpumpulla lämmittäminen ja viilentäminen maksaa?

Ilmalämpöpumpun käyttökustannukset

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus kiinnostaa varmasti jokaista ilmalämpöpumpun hankintaa suunnittelevaa. Tässä artikkelissa pääset pureutumaan tarkemmin siihen, kuinka paljon ilmalämpöpumpulla viilentäminen ja lämmittäminen maksaa. Saat myös hyödyllistä tietoa, mitkä ominaisuudet tekevät laitteesta kustannustehokkaamman, jotta ilmalämpöpumpun sähkönkulutus pienenee.

Kuinka paljon ilmalämpöpumpulla viilentäminen maksaa?

Ilmalämpöpumpulla viilentämisen hinnasta on liikkeellä valtava määrä vääriä käsityksiä ja legendoja, jotka ovat peräisin vuosikymmenten takaa, kun laitteet eivät olleet vielä yhtä kehittyneitä. ”Sen minkä talvella säästää lämmityskuluissa menee kesällä viilennykseen” on kaikista yleisin harhaluulo, vaikka väite ei pidä laisinkaan paikkaansa. Ilmalämpöpumpulla viilentäminen maksaa helteisenä kesäpäivänä asunnosta riippuen ainoastaan 0,5–1 €, vaikka ilmalämpöpumppu olisi koko vuorokauden päällä.

Viilennykseen kuluu kesän aikana sähköä vain n. 20–40 € edestä. Jos ilmalämpöpumppu on yötä päivää päällä kesä-, heinä- ja elokuun, niin viilennyksen hinta ei silloinkaan ole kuin maksimissaan 100 € koko kesältä. Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus on kesän aikana käyttömäärästä riippuen n. 100–400 kWh.

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus viilennyskäytössä on siis hyvin pientä. Itseasiassa viilentäminen on edullisempaa kuin lämmittäminen. Helteisenä kesäpäivänä lämpötilan ollessa +29 °C, ilmalämpöpumpun tarvitsee jäähdyttää ilmaa vain muutamia asteita viileämmäksi esimerkiksi +22 asteeseen. Lämmittäessä ilmalämpöpumppu joutuu tekemään paljon kovemman työn varsinkin kovilla pakkasilla.

Viilennyksen hintaan vaikuttavat mm. asunnon koko, asunnon sijainti, haluttu sisälämpötila ja ilmalämpöpumpun laatu. Laadukkaan ilmalämpöpumpun käyttökustannukset ovat alhaisemmat kuin halvan ”markettipumpun”. Todelliset säästöt tapahtuvat siis 10–15 vuoden käytön aikana – ei ostohetkellä.

Jos tarvitset ilmalämpöpumpun pelkästään viilennyskäyttöön, niin tutustu Toshiba Seiya -ilmalämpöpumppuun. Sen energiatehokkuus viilennykseen on ensiluokkainen.

Kuinka paljon lämmitykseen kuluu sähköä?

Ilmalämpöpumppu säästää vuosittain energiaa n. 3 000–8 000 kWh asunnon koosta riippuen sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa. Kaukolämpökohteissa säästöt ovat hieman maltillisempia. Rahallisesti 3 000–8 000 kWh energiansäästö tarkoittaa n. 350–900 euron vuosittaisia säästöjä. Kuinka paljon ilmalämpöpumpun sähkönkulutus sitten on lämmityskautena? Tässä kohtaa on hyvä tarkastella laitteen SCOP-arvoa.

Ilmalämpöpumpun SCOP-arvo kertoo, kuinka paljon ilmalämpöpumppu tuottaa lämpöenergiaa yhdellä kilowatilla sähköenergiaa. SCOP-arvo on siis ilmalämpöpumpun tuoma hyötysuhde. Esimerkiksi Toshiba Premium -ilmalämpöpumpussa SCOP-arvo on 5,3, joka on markkinoiden korkeimpia SCOP-arvoja. Yksi kilowatti sähköenergiaa muuttuu siis 5,3 kilowatiksi lämpöenergiaa.

Laskennallisesti Toshiba Premium -ilmalämpöpumppu tuottaa lämmityskautena 3 000–8 000 kWh:n säästetyn lämpöenergian n. 550–1500 kWh:lla sähköenergiaa. Jos lämpötila laskee lähelle –30 °C, niin laadukkaan ilmalämpöpumpun hyötysuhde on yhä n. 2-3. Halvat ilmalämpöpumput lakkaavat usein tuottamasta säästöjä n. –10 °C paikkeilla.

Tarkista siis, että ilmoitettu SCOP-arvo on testattu Suomea vastaavissa olosuhteissa, eikä esimerkiksi Keski-Euroopassa. Muutoin säästöt lämmityskustannuksissa jäävät hyvin pieniksi. Kaikki Toshiban ilmalämpöpumput on kenttätestattu Suomessa. SCOP-arvo kertoo saamasi hyötysuhteen. Mitä suurempi SCOP-arvo, sen suuremman hyötysuhteen saat ilmalämpöpumpusta. Kuten aiemmin kävimme jo läpi, niin esimerkiksi Toshiba Premiumin SCOP-arvo on huikeat 5,3. Se tarkoittaa sitä, että laite tuottaa yhdellä kWh sähköenergiaa 5,3 kWh lämpöenergiaa. SCOP-arvot vaihtelevat tyypillisesti 3-5 välillä.

Takkatoiminto levittää tulisijan tuottaman lämmön ympäri taloa

Ilmalämpöpumpun takkatoiminnon avulla saat tulisijan tuottamasta lämmöstä kaiken hyödyn irti. Toshiban ainutlaatuinen takkatoiminto lisää talvella saamiasi säästöjä talven lämmityskustannuksissa. Takkatoiminnon avulla sisäyksikkö puhaltaa jatkuvasti haluamallasi nopeudella levittäen tulisijan lämmön ympäri taloa, eikä ulkoyksikön tarvitse olla edes päällä.

Energiatehokkuusluokka kertoo käyttökustannuksista

Mitä korkeampi energialuokka, sen energiatehokkaammin laite toimii. Lähtökohtaisesti korkein A+++ -energialuokitus kuluttaa vähiten energiaa ja G-luokitus kuluttaa eniten energiaa. Energialuokka antaa jo paljon osviittaa siitä, mikä ilmalämpöpumpun sähkönkulutus tulee olemaan. Toshiba Premium -ilmalämpöpumpun energialuokka on korkein A+++.

Yhteenvetona ilmalämpöpumpun sähkönkulutuksesta

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus on hyvin pientä sekä kesällä että talvella. Kesällä viilennyksen hinnaksi tulee arviolta 20–40 euroa. Lämmityskaudella ilmalämpöpumppu tuo puolestaan n. 350-900 euron säästöt lämmityskustannuksissa sähkö- ja öljylämmitteisissä kohteissa. Kaukolämpökohteissa säästö on hieman maltillisempi.

Tärkeintä ilmalämpöpumpun hankinnassa on se, että valitset laadukkaan laitteen. Laadukkaan ilmalämpöpumpun käyttökustannukset ovat pienemmät, ominaisuudet monipuolisemmat, ääni hiljaisempi ja käyttöikä pidempi. Laadukas ilmalämpöpumppu tuo usein suuremmat säästöt, vaikka se olisi ostohetkellä kalliimpi.